Barion Pixel
https://www.teahaz-ajandek.hu/vasarlasi_feltetelekKedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a webáruház cookie-kat használ. Internetes szolgáltatásainkat használva hozzájárul a cookie-ket alkalmazásához, az aktuális böngésző beállításának megfelelően.  Bővebben
Menü

A délutáni teázás nyomában

A délutáni teázás nyomában

Amikor szóba kerül Anglia vagy London, biztosan neked is az első asszociációid között szerepel a teázás. Te tudod, hogy honnan ered és miből is áll a délutáni tea hagyománya?

Parányi teatörténet

A brit birodalom nem az elsők között hódolt be a teázásnak. Az arisztokrácia körében II. Károly , portugál feleségének köszönhetően terjedt el. Ekkor már elkezdték kávéházakban árulni, majd az 1700-as években megnyíltak a teaboltok is.

Egészen a 18. század végéig luxuscikknek számított, amit a nagymértékű csempészet szakított meg: kénytelenek voltak eltörölni a teára kivetett adót. Az ár drasztikus csökkenése csak az indiai teafű importjával indult meg, így a 19-20.század környékén már mindennapos árucikknek számított és megjelentek a filteres teák is.

Tea tejjel-mégis miért?

A britek mindig is tejjel itták a teát, így nekik a tea a tejes verziót jelenti. Ennek eredete azonban nem teljesen tisztázott, több teória is kering erről szerte a világban. Az egyik valószínű feltételezés, hogy a teázáskor használt drága porceláncsészéket szerették volna óvni, mert hagyományosan ugyanis a tejnek kell első ízben a csészébe kerülnie. A másik vélekedés alapján azért hígították tejjel a teát, mert sokkal olcsóbb alapanyag volt, mint a tea.

Miért pont délután 5 óra?

A délutáni tea nem más, mint teázás egy kisebb étkezéssel egybekötve. Elterjedését bedfordi Anna hercegnőnek tulajdonítják. A legenda úgy szól, hogy egy jó étvágyú angol nemes hölgy, Anne Russel, sokallta az ebéd és a vacsora közötti időt, hamarabb megéhezett. Megkérte a szolgálóit, hogy 5 órakor szolgáljanak fel neki teát és egy kevés süteményt vagy kis szendvicseket. Ez az új szokás rohamosan végig söpört az angol nemességen. Azontúl, hogy lett egy mentség az evésre, a tea felpezsdítő hatását is élvezték. Ez a ceremónia később beépült a mindennapokba és az 5 órai teára hívták meg vendégeiket vagy üzleti partnereiket, hogy egy ízletes tea mellett vitassák meg elképzelésieket. Sok ötlet és nagyszerű dolog születhetett ennek a tea szertartásnak köszönhetően.

A teázás típusai

A teázás, mint étkezés csak gyűjtőfogalomnak számít, ugyanis, attól függően, hogy mit fogyasztottak, több típusa is létezik.

Afternoon tea

Az afternoon tea a klasszikus és legismertebb teázási forma, ami szó szerint délutáni teázást jelent. A hagyományok szerint, fél 4 és 5 óra között illik tálalni és mivel elég kiadós és időigényes, elsősorban a nemesek szórakozása és kikapcsolódása volt. Kísérőként általánosságban szendvicsfalatkákat (finger sandwiches), eperdzsemmel és clotted creammel megkent édes pogácsákat (scones), és tortát (legismertebb a Viktória torta) vagy vajas kekszet (shortbread) fogyasztanak.

High tea

A munkásosztály csak a vacsora idején ért rá teázni, így mindig valamilyen meleg ételt kísért A high tea elnevezés onnan származik, hogy ezt „magas”, vagyis étkezőasztalon fogyasztották, szemben a délutáni teával, amit a dohányzóasztalon.

Cream tea

A cream tea az afternoon tea egy szerényebb típusa. A nyugati országrészben terjedt el, itt a teához mindössze édes pogácsát fogyasztottak. 

A szigetországban manapság is hétköznapi rutin az étkezéssé duzzasztott teaidő, de egy komplett afternoon tea menü ma éppen olyan fényűzésnek számít, mint egykor a teafű – a délutáni teázás helyét mára átvették a 10-15 perces, keksszel megtoldott munkahelyi teaszünetek.

Keresés