Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a webáruház cookie-kat használ. Internetes szolgáltatásainkat használva hozzájárul a cookie-ket alkalmazásához, az aktuális böngésző beállításának megfelelően.  Bővebben... Elfogadom
Menü

A tea története

A tea eredetéről sokféle legenda él.

Őshazájának Kínát tekintik, ahol az egykori császár Shen Nong forralt vizébe egy tea cserje levél hullott. Illata, íze elkápráztatta az uralkodót.

A teaivás e korai szakaszában kizárólag a császár és udvara ihatta a teát, melyre gyógyszerként tekintettek.

A teaivás szokását lassan a kínai lakosság is átvette, s a 6. század végére már nem csupán gyógyitalként, hanem frissítőként is fogyasztották.

A tea olyannyira népszerű lett, hogy a fogyasztása a keleti kultúrákban (Kína, Japán, India, Mongólia, Tibet) a mindennapi élet részévé vált. Megismertetésében nagy szerepe volt a buddhista szerzeteseknek. Talán ezért is alakulhatott ki köréje szertartás, ami a tea elkészítésének és elfogyasztásának lépéseit meghatározza, ezáltal spirituális élménnyé emelkedik.

A tea kultúrája és fogyasztása az egész világon szétterjedt. Sajátos szokások alakultak ki. Gondoljunk az orosz hagyományra, ahol szamovárban készítik a teát

A török, grúz és az arab népek körében szintén komoly becsülete van a tea fogyasztásának. A nagy melegben a forró, erős, fekete tea frissít, élénkít.

 

A tea megérkezik Európába és Amerikába

Az első tea szállítmány az 1600-as évek elején holland Kelet-Indiai Társaság révén érkezik Amsterdam kikötőjébe és New Amsterdamba (New York). Ekkor még drága, fejedelmi árucikk volt. Hamarosan azonban egyre keresettebbé vált és megjelent Párizsban, a nagyobb német városokban és Londonban.

Divatos úri szokássá vált a teázás. Először könnyebb elkészíthetősége miatt a kávé helyett fogyasztották, főként kávé kereskedésekben vásárolhatták.

A konzervatív angolok a délutáni ötórai teát sohasem mulasztották el.

Részévé vált a társadalmi életnek, így alakulhatott ki egy-egy népcsoport vagy ország egyedi teázási kultúrája .

Ma már a ránk hagyományozódott ismerteket felhasználva kedvünk szerint válogathatunk a különböző teák és különböző elkészítési szokások megannyi lehetősége közül.

Keresés