Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a webáruház cookie-kat használ. Internetes szolgáltatásainkat használva hozzájárul a cookie-ket alkalmazásához, az aktuális böngésző beállításának megfelelően.  Bővebben... Elfogadom
Termékek Menü

India Monsooned Malabar AA 250g

Katt rá a felnagyításhoz
Ár:
1.690 Ft
1.600 Ft (1.260 Ft + ÁFA)
Kedvezmény: 5%
Cikkszám: AVX04

100% Arabica

Francia pörkölés.

 

Szerezhető hűségpontok: 8
Átlagos értékelés: 5 / 5 csillag! (1)

Leírás és Paraméterek

India - Monsooned Malabar

A hajózás hajnalán a fából készült hajóknak körülbelül 6 hónapnyi időre volt szükségük, hogy elérjék Európát. Az út során a klimatikus viszonyok változásának köszönhetően, a szállított kávénak megváltozott az eredeti színe, mérete és ízjegye is. Manapság az indiai termelőknek előnye, hogy képesek előállítani a „monszun-hatást” mesterségesen is, a hosszú várakozási idő nélkül is.

Ezek a szemek Indiából származnak, a feldolgozásuk is ott történt.

A tradicionális Monszun-eljárást India nyugati partjainál használják, azon belül is Mangalore területén legjellemzőbb. A Malabar-régió az éghajlati viszonyainak köszönhetően ideális a szemek feldolgozására. A párás monszun-éghajlat előidézi a babokban azokat a változásokat, amelyeknek köszönhetően egy semmihez sem fogható kávét kapunk végeredményül.

A Monszun-eljárást júniustól szeptemberig szokták alkalmazni, amikor a legmegfelelőbbek a környezeti tényezők hozzá. Az eljárás során a babok nedvességet vesznek fel, aminek köszönhetően elnyerik különleges ízüket és illatukat.

A szüret során csak az érett gyümölcsöket szedik le, melyeket aztán kategorizálnak, és addig szárítanak, ameddig ropogó hangot nem adnak ki magukból. A szárított szemek a feldolgozó-állomáson nyerik el végleges formájukat. Itt egy újabb szelekción is átesnek, ahol csak az A és AA minősítésű szemeket tartják meg. A válogatott babokat egy jól szellőző betonpadlóra terítik ki, úgy, hogy körülbelül 10-15 cm-es réteget képezzenek. A teremben hideg, párás légkört teremtenek. Ebben a környezetben a babok nedvességet szívnak magukba és megduzzadnak.

A baboknak eredetileg 11-12 % körüli a nedvességtartalma, mely az eljárás során 16-20 %-ra növekszik. Ekkor nyerik el a babok a jellegzetes sárgás színüket is.

A babokat jutazsákokba töltik, majd úgy helyezik el őket, hogy elég tér legyen közöttük, hogy a monszun-levegő keringeni tudjon. Így a babok nedvességtartalma még egyenletesebbé válik, és némileg tovább növekszik a babok nedvességtartalma. A szemeket rendszeresen ellenőrzik, majd rendszeres időközönként (6-8 naponta) újrazsákolják őket. Így megelőzhető a penészképződés és még konzisztensebbé válik a szemek nedvességtartalma.

A teljes eljárás időtartama 8-10 hét közé tehető. Az elkészült szemeket polírozzák és osztályozzák. A sérült, hibás szemeket eltávolítják a tételekből.

Hogyan is képződik le mindez a csészében?

-          Aki savasságot keres, talán nem ez a legjobb hely a felfedezésére. A különleges eljárási módnak és a fajta jellegzetességeinek köszönhetően a savasság szinte teljesen eltűnik az ízek közül. Cserébe rendkívül édes a végeredmény, amihez kellemes keserűség társul, mely leginkább utóízként jelenik meg. Alacsonyabb hőmérsékleten utóbbi is eltűnik és egy rendkívül kiegyensúlyozott kávét kaphatunk. Ízjegyek tekintetében a legmarkánsabb a fűszeresség, melyhez a méz édessége társul.

-          Érdemes alacsony kivonatolási arányt használni az elkészítés során. 1:1, 1:1,5, tehát 20 gramm kávéból 20 gramm a kifolyó kávé mennyisége, vagy 30 gramm, utóbbi aránnyal számolva. Mivel a savasság eleve nincs jelen, így kiváló alapanyag ristrettónak.

-          Aki a tejes kávékat kedveli, itt megtalálja a számításait. Tejjel rendkívül jó elegyet alkot. Még édesebb lesz, kellemes tejcsokis ízek fedezhetőek fel benne.

Régió

Dél-India - Karnataka

Tengerszint feletti magasság

1,100 - 1,200 méter

Arabica variáns

Kents, S.795, Catimor, Selection 9

Szüretelési időszak

October – February

Feldolgozási módszer

Monszun

Aroma

Fűszeres

Íz

Fűszeres, dohány

Testesség

Közepes

Savasság

Alacsony

Vélemények

5.00
1 értékelés
5
(1)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Írja meg véleményét!
| 5 / 5 csillag!
2019. 05. 12.
Nagyon jó,kellemes ízvilágú!
GYŰJTSE A PONTOKAT!
Olvasmányok
2019. 10. 25. 00:00:00

A minőségmegőrzési időt feliratot a hosszabb ideig eltartható, alacsony nedvességtartalmú, vagy valamilyen tartósító eljáráson átesett élelmiszerek esetében alkalmazzuk. Ilyenek például a teaféleségek, a szárított, liofilizált ( fagyasztva szárított) élelmiszerek, fűszerek, gabonatermékek, rizs, mélyhűtött termékek.

2019. 09. 29. 12:56:00

Jó helyen jár, ha úgy döntött, hogy a szupermarketekben kapható teákon kívül kipróbál másféle különlegességeket is. A honlapon elérhető teafajták feledhetetlen ízélményt nyújtanak, ezért a jövőben is szívesen rendel majd belőlük. 

2019. 07. 15. 14:06:00

Mitől függ, hogy egyes országokban teának, máshol pedig chainak nevezik kedvenc italunkat?