Termékek Menü
0
Ön itt jár: > >

Tea fajták

Fekete tea

A legtöbben még mindig a fekete teát kedveljük. Fő termőhelyei Sri Lanka, India, Kenya.
A teatermelés 20%-át adó zöld teát Kínában és Japánban állítják elő.

Az oolong teát főleg Tajvanon és Kínában termelik.

A fekete tea előállítása:
A leszedett hajtásokat fonnyasztják, hogy a nedvességtartalmuk 50% alatt legyen. Ezután a hajtásokat sodorják, ezzel elindítják a    fermentálás folyamatát. Ekkor alakul ki a tea jellegzetes zamata.

A Következő lépés a magas hőmérsékleten történő szárítás, és az osztályozás.

 

 

A legfőbb minőségi osztályok a következők:
FOP (Flowery Orange Pekoe) - a legértékesebb tea, a növény virágrügyeiből kézzel szedik.

OP (Orange Pekoe) - virágrügy tea, mely zsenge tealeveleket is tartalmaz.

BOP (Brocken Orange Pekoe)- szép, szabályos alakú közepes levelek.

BOPF (Broken Orange Pekoe Fannings) (törmelék)- viszonylag ép, tiszta levelek, apróbb szemcséjű.

Dust (por)- legapróbb szemcséjű tea.

A legnépszerűbb változatok:
Assam (India)
Ceylon (Sri Lanka)

Nilgiri
Darjeeling (India)                             

Sikkim Keemun (Kína)

AJÁNLATUNK TERMÉKEINK KÖZÜL: Filteres tea , Szálas tea

 

Zöld tea

Főbb termőterületei Kínában és Japánban van, de Sri Lankán és Indiában is termesztenek.
A zöld teákat, más néven szűz teákat, a legkíméletesebb módon állítják elő, így a növényben előforduló anyagok nem esnek áldozatul a biokémiai folyamatoknak.

Levelei zöld, főzetük kékes-zöld, zöld színű.

Gőzölés után a leveleket sodorják, szárítják.

Koffein tartalmuk eltérő, de általában alacsony.

Legismertebb zöld teák:
Sencha 

Gun Power  

Chun Mee

Gyokuro   

Matcha

AJÁNLATUNK TERMÉKINK KÖZÜL: Filteres tea , Szálas tea

Fehér tea

Dél Kínából Yunnan tartományból származik. Termesztik még Sri Lankán és Tajvan tengerparti részein is. A legfinomabb és legkiválóbb tea.

A rügyek az évnek csak két napján szedhetők le. Régen csak a császárok fogyaszthatták. A rügyeket és a nagyon friss leveleket gyűjtik be. A fehér tea nevet a bimbót körülvevő és a levelek alján megtalálható fehér bolyhok színéről kapta. Szüretelés után a tearügyeket bambuszszitákra terítik, és kb. két napig a napon fonnyasztják. A levelek zöldes, szürkés fehér színűvé válnak. A fonnyasztás után következik a magas hőmérsékletű szárítás, mely 90-100 fokon történik. Antioxidáns tartalma éppen kétszerese a legjobb zöld teáénak.

Kevés koffeint és teint tartalmaz.

A fehér tea igazi teakülönlegesség, zamatos, lágy ízű.

Főzete áttetsző, barnás árnyalatú.

Ízében, illatában friss jellegű, a zöld- és a fekete tea között helyezkedik el.
70 fokos vízben 5-7 percig kell áztatni, utána fogyasztható.

Oolung (sárkány) tea

Különleges, félig fermentált teafajta. Átmenet a zöld és fekete tea között.

A fermentálás folyamatát fél úton leállítják, így a oolong tea rendelkezik mind a zöld, mind pedig a fekete tea előnyeivel, értékes hatóanyagaival.

Koffeint is tartalmaz, ezáltal élénkít, frissít.

A főzete illatos aromájú, édeskés gyümölcsös ízű.

 

 

Pu Earh öreg tea

 

Ez a tea hasonlít leginkább a 2000 évvel ezelőtti kínai teára.

A jó minőségű zöld tea leveleket kétszeresen fermentálják, majd különböző formákba préselik.

Ezután száraz körülmények között 10, de akár 35 évig is tárolják.

Alacsony a koffein tartalma, így egész nap fogyasztható.

Különös föld ízű vöröses, barnás színű.

 

 

 

Virágzó teák

Válogatott zöld tea leveleket, szárított virágokkal formába rendezve, kis labda alakúra összekötnek.

Később jázmin eszenciába áztatnak.

Többnyire ajándékként, jókívánságokkal adták át egymásnak. Nemcsak a tea íze fantasztikus, de a látvány is, miközben a vízbe helyezve a teagolyó kibontja virágát.

            

AJÁNLATUNK TERMÉKEINK KÖZÜL: Virágzó tea

Rooibos tea ( Rothbush, Redbusch)

Nevét a száraz levelek és a főzet vörös színéről kapta.

Dél- Afrika West Cape tartományából származik. Az őslakosság már több száz éve fogyasztja, s használja az egészsége megőrzésére.

A nyugati világban viszonylag nem rég óta ismerik. Több vizsgálatot is végeztek a tea szervezetre gyakorolt hatásáról.

Ásványi anyagokban (kalcium, mangán, fluor, cink, magnézium, réz) gazdag, antioxidáns tulajdonságánál fogva lassítja az öregedést.

Cserzőanyag tartalma alacsony, így kíméli a gyomrot. Finom szomjoltó, mely a szervezet igényeihez alkalmazkodva élénkít, vagy nyugtat.

Koffeint nem tartalmaz, így a nap bármely szakában fogyasztható.

AJÁNLATUNK TERMÉKEINK KÖZÜL: Filteres tea , Szálas tea

 

Gyümölcsteák

Valójában nem igazi teák, hiszen nem tartalmaznak teafüvet. Teának, elkészítési, fogyasztási módja miatt nevezzük.

Legfőbb összetevői a hibiszkusz, csipkebogyó, alma, narancshéj, ezen felül az ízre jellemző szárított, kandírozott gyümölcsök, mint például eper, áfonya, fekete ribizli... Gyakran található a keverékekben valamilyen gyógynövény, díszítőelemként virágszirom, vagy egyéb növényi rész.

Ízét és főzetének rubinvörös színét főként a hibiszkusz virágnak köszönheti. Savanykás- édeskés ital készül belőle, így melegen és jegesen is kiváló üdítő.

Újabban már alacsonyabb savtartalommal is készülnek gyümölcstea keverékek, így az érzékenyebb gyomrúak is bátran fogyaszthatják.

Koffein tartalmú összetevőt nem tartalmaz, így a nap folyamán bármikor ihatjuk.

AJÁNLATUNK TERMÉKEINK KÖZÜL: Filteres tea, Szálas tea

Mate tea

A mate teát -bár már az egész világon ismerik-, leginkább hazájában a Dél-amerikai kontinensen kedvelik, főként Argentínában, Dél-Brazíliában, Uruguayban és Paraguayban.

A mate egy trópusi fa, leveléből és törzséből főzik az italt.

Igazi élénkítő ital, koffein és tannin tartalmú. Zöldes színű főzete enyhén fanyar ízű. Kávé vagy fekete tea helyett is fogyasztható.

Rendkívül jó hatással van az emberi szervezetre, mivel magas az ásványianyag, és vitamin tartalma.

Kétévente szüretelik. A leveleket szárítják, vagy nagy öntöttvas serpenyőkben melegítik.

A mate főzéskor a leveleket szárított tökhéjba szórják, vízzel leöntik, áztatják. A teát szívószálra emlékeztető, úgynevezett bombillával szívják ki.

Elkészítése: a matét öntsük le kb. 70 fokos vízzel, majd 5 perc után szűrjük le. Kedvünk szerint ízesíthetjük.

AJÁNLATUNK TERMÉKEINK KÖZÜL: Mate tea,

Lapacho tea

Dél-Amerikából származó Lapacho fának a kérgéből készül. A legalább 40 éves fa kérgét évente kétszer leszedik, majd lereszelik.

Az élet fájának nevezett növényt nagyon sok betegségre használják.

Igen magas ásványi anyag tartalommal (vas, kálium, kalcium, mangán és magnézium) rendelkezik.

Az ebből készült tea immunrendszer erősítő és fájdalomcsillapító hatású.

A fa Brazíliában nemzeti jelkép.

Elkészítése: A teát forrázzuk le, majd legalább 20 percig áztassuk.

Másik javaslat szerint főzzük kb. 5 percig, majd szűrjük le.

JAVASLATUNK TERMÉKEINK KÖZÜL: Lapacho ,

Herba teák

Herba, vagy gyógynövény teák fogyasztásának kiemelkedő szerepe van a jó közérzetünk, egészségünk megtartásában és gyógyulásban.

Ahogyan mondani szokás "Fűben, fában orvosság".

Szerencsére manapság újra reneszánszát éli a herba teák fogyasztása, köszönhetően a wellness szemléletnek.

Legkedveltebb gyógyteáink: csipkebogyó, kamilla, citromfű, menta, hárs, bodza

AJÁNLATAINK TERMÉKEINK KÖZÜL: Natúr szálas tea , Wellness teák

 

 

GYŰJTSE A PONTOKAT!
Olvasmányok
2017-05-02 14:30:52
2017-03-21 15:53:45
Teázni szinte mindenki szeret. Vannak, akik csak a fekete teát isszák, mások a különböző gyümölcsteákra vagy a zöldre esküsznek. Azok, akik igazán különlegesen finom italt akarnak inni, az a rooibos tea fogyasztását választják