Termékek Menü
0

Teakészítési tippek

Egy jó tea elkészítése nem nagy tudomány, de van néhány szabály, amit érdemes betartanunk.

Lássuk, hogyan is készülhet egy csésze finom tea!

Először is fontos, hogy hogyan tároljuk a teát.

A legjobb, ha egy fény- és légmentesen záródó edénybe helyezzük. Így biztosak lehetünk benne, hogy a tea száraz marad, és aromaanyagai a szavatossági idő végéig megőrzik minőségüket.
A leggyakrabban fémdobozt, kerámia, vagy porcelánedényt használunk.

A tea forrázása

A teák többségét forrázással készítjük. (Gyógyteák esetében, van amikor áztatást vagy főzést alkalmazzuk.)
Először mindig a teát helyezzük a csészébe, és arra öntjük rá a megfelelő hőmérsékletű vizet.

Fontos, hogy csak olyan edényben forraljunk vizet, amit másra nem használunk.

A tea készítéséhez kerüljük a fém edényt, a legjobb a porcelán, a kerámia, vagy az üveg.

Ugyanezt a szabályt érdemes betartanunk a szűrővel kapcsolatban is, amennyiben a kannában hosszabb ideig érintkezik a teával.

A legjobb a bambusz, a pamut vagy a kerámia szűrő.

A tea áztatási ideje:

A teák különböző alapanyagokból készülnek, melyeknek más-más a kioldódási idejük.
Fontos, hogy mennyire forró a víz, milyen hosszú az áztatási idő, sőt még a víz keménysége is jelentősen befolyásolja az ital ízét, illatát.

A lenti ajánlások természetesen csak általános érvényűek, és elsősorban a szálas teákra vonatkoznak.
Ezért javasolt mindig figyelembe venni a tea csomagolásán lévő elkészítési javaslatot.

Javasolt forrázási idők:

Fekete tea 100C fokos víz, 3-5 perc
Ízesített fekete teák 100C fokos víz, 2,5-3 perc

Oolong 80-90C fokos víz, 2-3 perc

Zöld tea 70-80C fokos víz, 1-3 perc

Fehér tea 70-80C fokos víz, 1-3 perc

Gyümölcsteák 100C fokos víz, minimum 8 perc

Rooibos tea 100C fokos víz, 3-5 perc

Mate tea 100 fokos víz, 5-10 perc

Gyógyteák (változó az elkészítésük, általában, élvezeti teaként 100 fokos víz, 5 perc)

Filteres teák elkészítése:

A filterezett teák előnye, hogy kényelmesen, gyorsan elkészíthessük kedvenc teánkat.
Fontos azonban, hogy figyelembe vegyük a gyártó elkészítési javaslatát.

                             

         Helyezze a filtert                Öntse le forró vízzel, majd              Ízesítsük ízlésünknek
            a csészébe!                  hagyja állni a megadott ideig!                   megfelelően!

Darabos, szálas teák elkészítése:

A darabos, szálas teákat többnyire a gyakorlott teafogyasztók választják. Nem véletlenül, hiszen a szálas teából készült tea finomabb, a belőlük kioldódó ízek és aromaanyagok harmonikusabb összhangot alkotnak. Az elkészítési idő valamivel hosszabb, de megfelelő eszközök segítségével rövidíthetünk a folyamaton.

                                  
  Tegyük a teát az              Öntsünk friss,              A tea fajtájától              Szűrjük le, majd
    előmelegített               forró vizet a teára        függően áztassuk        ízesítsük ízlésünknek
       kannába.                                                            egy ideig                      megfelelően.       

Aki kipróbálta, tudja, hogy megéri.

Forrón vagy jegesen?

A tea mindkét formája kedvelt, bár a tea szezon nálunk még mindig a hűvös idővel indul.
Valóban kellemes, mikor átfázottan kezünket a bögrére kulcsoljuk és belekortyolunk a jó meleg italba.

Nyáron főként a jeges változattal frissítjük magunkat.

GYŰJTSE A PONTOKAT!
Olvasmányok
2017-05-02 14:30:52
2017-03-21 15:53:45
Teázni szinte mindenki szeret. Vannak, akik csak a fekete teát isszák, mások a különböző gyümölcsteákra vagy a zöldre esküsznek. Azok, akik igazán különlegesen finom italt akarnak inni, az a rooibos tea fogyasztását választják