Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a webáruház cookie-kat használ. Internetes szolgáltatásainkat használva hozzájárul a cookie-ket alkalmazásához, az aktuális böngésző beállításának megfelelően.  Bővebben... Elfogadom
Termékek Menü

Teakészítési tippek

Egy jó tea elkészítése nem nagy tudomány, de van néhány szabály, amit érdemes betartanunk.

Lássuk, hogyan is készülhet egy csésze finom tea!

Először is fontos, hogy hogyan tároljuk a teát.

A legjobb, ha egy fény- és légmentesen záródó edénybe helyezzük. Így biztosak lehetünk benne, hogy a tea száraz marad, és aromaanyagai a szavatossági idő végéig megőrzik minőségüket.
A leggyakrabban fémdobozt, kerámia, vagy porcelánedényt használunk.

A tea forrázása

A teák többségét forrázással készítjük. (Gyógyteák esetében, van amikor áztatást vagy főzést alkalmazzuk.)
Először mindig a teát helyezzük a csészébe, és arra öntjük rá a megfelelő hőmérsékletű vizet.

Fontos, hogy csak olyan edényben forraljunk vizet, amit másra nem használunk.

A tea készítéséhez kerüljük a fém edényt, a legjobb a porcelán, a kerámia, vagy az üveg.

Ugyanezt a szabályt érdemes betartanunk a szűrővel kapcsolatban is, amennyiben a kannában hosszabb ideig érintkezik a teával.

A legjobb a bambusz, a pamut vagy a kerámia szűrő.

A tea áztatási ideje:

A teák különböző alapanyagokból készülnek, melyeknek más-más a kioldódási idejük.
Fontos, hogy mennyire forró a víz, milyen hosszú az áztatási idő, sőt még a víz keménysége is jelentősen befolyásolja az ital ízét, illatát.

A lenti ajánlások természetesen csak általános érvényűek, és elsősorban a szálas teákra vonatkoznak.
Ezért javasolt mindig figyelembe venni a tea csomagolásán lévő elkészítési javaslatot.

Javasolt forrázási idők:

Fekete tea 100C fokos víz, 3-5 perc
Ízesített fekete teák 100C fokos víz, 2,5-3 perc

Oolong 80-90C fokos víz, 2-3 perc

Zöld tea 70-80C fokos víz, 1-3 perc

Fehér tea 70-80C fokos víz, 1-3 perc

Gyümölcsteák 100C fokos víz, minimum 8 perc

Rooibos tea 100C fokos víz, 3-5 perc

Mate tea 100 fokos víz, 5-10 perc

Gyógyteák (változó az elkészítésük, általában, élvezeti teaként 100 fokos víz, 5 perc)

Filteres teák elkészítése:

A filterezett teák előnye, hogy kényelmesen, gyorsan elkészíthessük kedvenc teánkat.
Fontos azonban, hogy figyelembe vegyük a gyártó elkészítési javaslatát.

                             

         Helyezze a filtert                Öntse le forró vízzel, majd              Ízesítsük ízlésünknek
            a csészébe!                  hagyja állni a megadott ideig!                   megfelelően!

Darabos, szálas teák elkészítése:

A darabos, szálas teákat többnyire a gyakorlott teafogyasztók választják. Nem véletlenül, hiszen a szálas teából készült tea finomabb, a belőlük kioldódó ízek és aromaanyagok harmonikusabb összhangot alkotnak. Az elkészítési idő valamivel hosszabb, de megfelelő eszközök segítségével rövidíthetünk a folyamaton.

                                  
  Tegyük a teát az              Öntsünk friss,              A tea fajtájától              Szűrjük le, majd
    előmelegített               forró vizet a teára        függően áztassuk        ízesítsük ízlésünknek
       kannába.                                                            egy ideig                      megfelelően.       

Aki kipróbálta, tudja, hogy megéri.

Forrón vagy jegesen?

A tea mindkét formája kedvelt, bár a tea szezon nálunk még mindig a hűvös idővel indul.
Valóban kellemes, mikor átfázottan kezünket a bögrére kulcsoljuk és belekortyolunk a jó meleg italba.

Nyáron főként a jeges változattal frissítjük magunkat.

GYŰJTSE A PONTOKAT!
Olvasmányok
2017-05-02 14:30:52
2017-03-21 15:53:45
Teázni szinte mindenki szeret. Vannak, akik csak a fekete teát isszák, mások a különböző gyümölcsteákra vagy a zöldre esküsznek. Azok, akik igazán különlegesen finom italt akarnak inni, az a rooibos tea fogyasztását választják