Zöld tea vagy fekete tea?

Zöld tea vagy fekete tea?

A tea a víz után a világon a második legtöbbet fogyasztott ital. Több mint 3000 féle tea létezik, melyek között igen népszerű a fekete és a zöld tea.

Érdemes tudni, hogy mindkét teafajta tartalmaz koffeint és egyrésze azonos növényből származik. Viszont amíg a fekete tea előállítása során történik fermentáció, addig a zöld tea készítésekor a tea enzimeit inaktiválják. A feldolgozásból eredően tehát különbözni fog a nem fermentált zöld és a teljesen fermentált fekete tea a színében, a polifenolos vegyületeiben és számos más tulajdonságában. Mindkét tea koffeintartalma elég tág határok között mozoghat. Ez függ a teacserje fajtájától, a tealevél életkorától és egyéb, a fogyasztó számára adott tényezőktől függően.

A fekete és zöld tea jótékony hatását számtalan tudomány bizonyítja. Aki ezeket a típusú teákat választja, odafigyel a szívére és az érrendszerére, annak egészségének megőrzésére.

A tea elkészítése hagyományos kínai módszer szerint a következő:

80°C-os vízzel készítsünk belőle forrázatot, majd ezt ismételjük meg még háromszor. Figyeljünk azonban arra, hogy az első alkalommal csak egy percnél rövidebb ideig hagyjuk a teát a vízben. A zöld tea fogyasztásának másik tradicionális formája a matcha tea, mely Japánban terjedt el. Eszerint a verzió szerint az árnyékban nevelt, finomra őrölt, élénkzöld tealevelet kevés forró vízzel egy ecsetszerű, bambuszból készített eszközzel elkeverjük és kissé hígítva fogyasztjuk. A matcha tea a katechinek igazi tárháza, háromszor annyi EGCG van benne, mint egy zöld tea forrázatban. Ha azonban véralvadásgátlót szedünk, tudnunk kell, hogy a zöld tea és a matcha tea fogyasztása befolyásolja a véralvadásgátló hatását.

A fekete tea elkészítéséhez lágy víz ajánlott, az előzőleg forró vízzel átöblített és így felmelegített teáskannába csészénként egy teáskanálnyi teafüvet kell tennünk. A fekete teafüvet forrázást követően 3-5 percet javasolt áztatni, a zöld teát viszont nem lobogó forró vízzel kell leforrázni és így 1-3 perc alatt el is készül. Egyik teát sem érdemes a javasoltnál hosszabb ideig áztatni, így, ha erősebb teára vágyunk a teafű mennyiségét kell növelnünk. Ha nem szeretnénk, hogy a tea kesernyés legyen, tejjel hígíthatjuk, hiszen annak fehérjéi megkötik a csersavat.

A fekete tea előnyei közé sorolhatjuk, hogy az erjesztés miatt nagyobb mennyiségű koffein szabadul fel benne. A koffein segítségével pedig nem csak élénkítő és frissítő hatást érhetünk el, hanem segít a szív- és érrendszer megerősítésében, valamint védelmében, valamint a tiszta koffein miatt a cukorbetegség megelőzésében is. Rákellenes hatása a zöld teával szemben elenyésző, de a hasonló összetételének köszönhetően mégis tudományosan bizonyított.

Ízre a két tea teljesen különböző, így ez alapján is választhatunk, ha azonban mindkét tea ízvilága elnyerte a tetszésünket, érdemes mindkettőt beépítenünk teázási szokásainkba.

Kapcsolódó termékek

Gárdonyi Teaház filteres feketetea- válogatás 24g

Raktáron
751 Ft
Kívánságlistára teszem

Gárdonyi Teaház English Breakfast filterezett fekete tea 24g

Raktáron
751 Ft
Kívánságlistára teszem

Gárdonyi Teaház zöld tea natúr 24g

Raktáron
751 Ft
Kívánságlistára teszem

Gárdonyi Teaház zöld tea borsmentával 24g

Raktáron
751 Ft
Kívánságlistára teszem