https://www.teahaz-ajandek.hu/vasarlasi_feltetelekKedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a webáruház cookie-kat használ. Internetes szolgáltatásainkat használva hozzájárul a cookie-ket alkalmazásához, az aktuális böngésző beállításának megfelelően.  Bővebben Elfogadom
Menü

Így Készítsd el otthon az autentikus kínai teát

Így Készítsd el otthon az autentikus kínai teát

Azt tartják a kínaiak a teáról, hogy az meghosszabbítja az életet, ezért kezdetben orvosságként is fogyasztották. A bölcsek szerint, aki teát iszik, annak szelleme tiszta és friss marad, a testében pedig rengeteg jótékony hatás játszódik majd le. Azt már egy korábbi blogunkban leírtuk nektek, hogy a teának milyen kultúrája van az Ázsiai országokban, bepillanthattatok a tea történetébe is. Ebben a blogban pedig azt mutatjuk meg nektek, hogy hogyan is készítsétek el az autentikus kínai teát.

Kína hatalmas területének és elhelyezkedésének köszönhetően rengeteg féle teát termeszt és fogyaszt, így számos régiónak megvan a maga jellegzetes teája, például a fekete tea, a zöld tea, az illatos tea, vagy a Wulong tea.

Általánosságban a teakészítésnek a legtöbbféle teánál hasonló a menete:

1.       Öblítsük át a csészénket forró vízzel, hogy előmelegítsük azt.

2.       Tegyük a tealeveleket egy nagyobb fedett csészébe. Figyeljünk arra, hogy ne tegyünk túl sok levelet bele. Akkor lesz a legízletesebb a teánk, ha a szárított leveleknek van elég helye kinyílni, megnövekedni. A tökéletes mennyiség csészénként egy teáskanálnyi.

3.       Öntsük le ezeket a leveleket 85-95 Celsius fokos vízzel. Ahhoz, hogy a tea igazán ízletes legyen, ajánlott alacsony ásványianyag tartalmú, klórmentes, tiszta vizet használni

4.       Az első felöntést körülbelül 1-3 percig kell áztatni, ezután már fogyasztható

5.       Ezt követheti egy második felöntés is, amelyet már 5-8 percig kell áztatni, hogy a tea ki tudja fejteni jótékony hatását. Mindkét áztatásnál nagyon fontos, hogy ne áztassuk túl a teát, mert ha a levelek túl sokáig áznak, az elkészült tea fanyar, keserű lesz. A második áztatásnál a teából már szinte egyáltalán nem ázik ki koffein. Ha esetleg nem szeretnénk, hogy a tea élénkítően hasson ránk,  1 perc után öntsük le az elkészült főzetet és majd csak a második főzetet fogyasszuk.

6.        A hagyományos kínai teát nem ízesítik cukorral vagy édesítőszerrel, maximum egy kis gyömbérrel, vagy egy csipet sóval.

A kínaiak arra is nagyon figyeltek, hogy milyen csészéből fogyasztják el teájukat. Az ideális választás egy félgömb alakú, keskeny talpgyűrűs fületlen porceláncsésze. A csésze színe is fontos volt, a legkedveltebb a tea színét felerősítő kék, illetve a hiedelem szerint ezen porcelánok színe megváltozik, ha a bennük lévő teában méreg van. Nem csoda hát, hogy az indiai és iráni uralkodók is előszeretettel vásárolták ezeket a porcelánokat.

Bár korábban csak az uralkodók kiváltsága volt, ma már mindenki számára elérhetők ezek az igazán páratlan ízélményt nyújtó teakülönlegességek. Teás kiegészítőink között találsz olyat, ami  egy finom tea elkészítéséhez kell. Ha pedig még jobban elmerülnél a teák világában, nézz szét webshopunkban, ahol a filterestől a szálasig, a feketétől a rooibosig mindent megtalálsz.

Keresés