Erdei gyümölcsös házi jeges tea
Nagy szívvel ajánljuk, ha szereted az igazán erősen gyümölcsös ízvilágot! Meglehetősen intenzív a bogyós gyümölcsöknek köszönhetően! Próbáld ki bátran ezt a vitaminban gazdag nyári frissítőt!
Hozzávalók:
• 4-5 filter Gárdonyi Teaház gyümölcstea erdei gyümölcs ízesítéssel és bodzával
• 1 liter forró víz
• 10 dkg bogyós gyümölcs (ribizli, málna, eper és szeder ízlés szerint vegyesen)
• 1 db citrom
• cukor/édesítőszer ízlés szerint
• mentalevél
• jégkocka
Elkészítés:
Forralj fel 1 liter vizet, majd rakj bele 4-5 filter Gárdonyi Teaház gyümölcstea erdei gyümölcs ízesítéssel és bodzával teát. Áztasd legalább 10-15 percig. A még forró vízbe tedd bele a cukrot/édesítőszert, hogy legyen ideje feloldódni. Ha kihűlt, belerakhatod a gyümölcsöket és facsard bele a citrom levét. Tipp: Ha a meleg teába teszed bele a citromlevet és a gyümölcsöket, akkor a magas hőmérséklet miatt elvész az értékes C-vitamin tartalom. Tedd hűtőbe pár órára, hogy hideg legyen. Ez idő alatt a gyümölcsök íze is összekeveredik a teával.
Epres-narancsos házi jeges tea
Ha egy kicsit hűsítőbb és savanykásabb ízre vágysz, remek jeges teát készíthetsz eperből és narancsból. A friss gyümölcsöket itt se felejtsd el!
Hozzávalók:
• 4-5 filter Gárdonyi Teaház gyümölcstea eper és narancs ízesítéssel és citromfűvel
• 1 liter forró víz
• 10 dkg eper
• 1 db narancs
• 1 db citrom
• cukor/édesítőszer ízlés szerint
• mentalevél
• jégkocka
Elkészítés:
Forralj fel 1 liter vizet, majd rakj bele 4-5 filter Gárdonyi Teaház gyümölcstea eper és narancs ízesítéssel és citromfűvel teát. Az erős és intenzív ízért minimum 10-15 percig áztasd. A még forró vízbe tedd bele a cukrot/édesítőszert, hogy legyen ideje feloldódni. Ha kihűlt, belerakhatod a felkarikázott narancsot és epret. Facsard bele a citrom levét. Tedd hűtőbe pár órára, hogy hideg legyen. Ez idő alatt a gyümölcsök íze is összekeveredik a teával.
Klasszikus barackos házi jeges tea
A végére hagytuk a legjobbat: ez a jeges tea méltán nevezhető az IGAZI jegesteának. Ne ijesszen el a hozzávalók hosszú listája, minden összetevőt megér!
Hozzávalók:
• 3-6 evőkanál fekete tea, vagy 6-10 filter Gárdonyi Teaház Earl Grey ízesített fekete tea
• 2-3 cm reszelt, friss gyömbér
• 1 db vanília rúd, Bourbon
• 2 db narancs, szeletelve
• 2 db citrom, szeletelve
• 2 db kopasz barack, szeletelve
• 2 db őszibarack, szeletelve
• 2 db fahéj rúd
• 2 friss teamenta ág
• 2 evőkanál levendula virág
• 2 dl nádcukor, vagy 2 dl karamella/édesítő.
Elkészítés:
Forralj fel 2 liter vizet, vedd le a tűzről, majd tegyél bele 3 púpos evőkanál fekete teát, vagy 6-10 filter Gárdonyi Teaház Earl Grey ízesített fekete teát. Áztasd minimum 10 percig, amíg megfelelő színű és erősségű nem lesz. Ha szálas teát használtál, mindenképp szűrd le! A még forró vízbe tedd bele a karamellt/cukrot/édesítőszert, hogy legyen ideje feloldódni. Ha kihűlt, belerakhatod a reszelt friss gyömbért, a kikapart vanília rudat, a szeletelt narancsot és citromot, a fahéjrudakat, a teamenta ágacskákat, a szárított levendulát. Tedd hűtőbe pár órára, hogy hideg legyen és az ízek összeérhessenek.