Kérdések, válaszok.

A teával kapcsolatban sokféle fogalommal, kifejezésekkel, jelölésekkel találkozunk, de legtöbbször nem tudjuk jelentésüket.

Ezzel az összeállítással igyekszünk ezt megkönnyíteni.

Antioxidánsok:

A szervezetünket folyamatosan érik káros hatások, például a légszennyezettség, az ultraibolya-sugárzás, nem megfelelő pihenés, stressz,... melyek hatására szabadgyökök keletkeznek a szervezetben.

Az antioxidánsok szerepét a  legegyszerűbben úgy lehet megfogalmazni, hogy az antioxidáns megszabadíthat a káros szabadgyöktől.

A legfontosabb gyökfogók: E-vitamin, C-vitamin, A-vitamin (béta karotin), szelén, cink, réz, bioflavonoidok

EGCG (epigallokatechin-gallát): rákellenes vegyület, a tealevél egyik polifenolja.

A zöld és a fehér teában található nagy mennyiségben.

A teával kapcsolatos minőségre vonatkozó jelzések:

Autumnal: Nem túl aromás, erőteljes tea készül belőle. Az esős idő utáni szüretből való levelek jelölésére használják.
Bio
:
  Szigorú előírások szerint, ökológiai gazdaságokban termesztett, folyamatosan ellenőrzött termék.

BOP
:
( Broken Orange Pekoe) erős zamatú tea készül belőle. Második levélpár, narancsba hajló színnel. Tört levelek.

OP
: (Orange Pekoe) A csúcslevelek alatti levelek, levélrügyek aranysárga színben. Finom sodrással készített.

Souchong
:
nagy tealevelek

BOPF
(Broken Orange Peckoe Fannings) BOP tea törmeléke, filterezhető.

BOPFD
(Dust): A legtöbb esetben ezt használják a filteres teák készítéséhez.

CTC
(Cut. Tear, Curl): törés, szakítás, sodrás - a gépi feldolgozás során alkalmazzák.

FOP
(Floveri Orange Pekoe): Az első levélpárból, és a levélrügyekből, enyhe sodrással készült tea.

SF
(Superior Fine): a legjobb minőségű teák jelzése

SFTGFOP
(Superior Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe): különlegesen finom, első osztályú, aranyvirágú fekete tea

 

A teában lévő koffeinről

Sokan érdeklődnek a teában levő koffeinről, hogy árt, vagy használ a szervezetünknek?

Egy egészséges ember számára a teában lévő koffein (tein) semmiképpen nem árthat, sőt élénkítő hatása miatt választjuk.

Segít felfrissülni testileg, szellemileg egyaránt, jobban tudunk koncentrálni feladatainkra.

A legismertebb teint tartalmazó növény a tea cserje (Camellia sinensis). A belőle készült forrázatok- legyen az bármilyen fermentációs szintű  (fehér, zöld, fekete, oolong, pu erh tea...)-, mind koffein tartalmúak.

Vannak azonban olyanok (koffein érzékenyek, kismamák, gyermekek, magas vérnyomásban szenvedők...), akiknek ajánlatos kerülni, vagy korlátozott mennyiségben fogyasztani a koffein (tein) tartalmú élelmiszereket.

Szerencsére nekik sem kell lemondani a teázás élvezetéről, hiszen finomabbnál- finomabb főzeteket készíthetünk különféle növényekből, melyek teljesen menetesek a koffein hatásától.

Ilyenek a legismertebb gyógynövény teák, mint pl. kamilla, csipkebogyó vagy a menta, de  bármikor fogyasztható az  igen kedvelt  gyümölcstea, a rooibos tea, mely a mellett, hogy igen ízletes, gazdag ásványi anyagokban és kitűnő antioxidáns is.

Hogyan tároljuk a teát?

Szerencsére a tea tárolása nem túl körülményes.

Általánosságban azt mondhatjuk, száraz, hűvös helyen javasolt tartanunk.

Fontos, hogy a tea csomagolását jól zárjuk vissza, mert így jobban megőrizhetjük a tea zamatát, aromáját.

Az ízesített, aromatizált teáknál ez különösen fontos.

Az igazi az lenne, ha a teát áthelyeznénk egy jól záródó fém, vagy fa dobozba, legyen az akár szálas, akár filteres változat.

A gyerekek és a teázás
Miért is fontos a gyerekek teázási szokásairól szót ejteni?

Egyrészt kiemelt szerepe van a víz mellett a napi szükséges folyadékbevitelében, másrészt jelentős szerepe van az egészség megőrzésében, illetve kíméletes alternatívája, kiegészítője  a betegségek gyógyításának.

A gyerekeket már csecsemőkoruktól teáztatjuk. Természetesen akkor, de később sem  mindegy, hogy mit és milyen minőségben kínálunk.

Lássuk, melyek azok a szempontok, amire érdemes figyelnünk a teázási szokások kialakításánál és a tea kiválasztásánál?

Javasoljuk, hogy

  • a gyerekek ízlésének megfelelő íz világú teát válasszunk (ne legyen túl erőteljes ízű, erősen savanyú, fűszeres, fanyar vagy keserű).
  • Lehetőleg ne édesítsük, vagy csak kevéssé (A gyerekek kedvelik az édeset, de ez nem azt jelenti, hogy cukrozzuk túl az italukat.
    Később azokhoz az ízekhez ragaszkodnak, melyekkel bevezetjük őket az ízek birodalmába. )
  • Kerüljük a koffein (tein), tanin tartalmú teák kínálását. (A koffein többek közt nyugtalanságot, izgatottságot, álmatlanságot okozhat. A tanin pedig fokozott bevitel mellett csökkentheti a vas felszívódását.

A nagyobb, iskoláskorú gyerekeknél a valódi tea (fekete, zöld) hígítottabb formája már inkább pozitív hatású, fokozhatja a testi, lelki frissességet, növelheti a figyelemkoncentrációt.

A kínálat igen széles. Választhatunk a  mindennapos gyógyteák közül (csipkebogyó, menta, édeskömény, kamilla, ánizs, stb.),  aztán választhatjuk a gyerekek által nagyon kedvelt gyümölcsteákat, vagy rooibos teákat is.

 Mi a különbség tea és tea közt?

A tea, mint ital nagyon sokféle lehet.

Teának nevezünk a teacserje leveléből, rügyeiből, illetve az egyéb szárított növényi részekből (főként gyógynövényekből), fűszerekből,  gyümölcsökből készült forrázatot, főzetet is.

Ezek lehetnek úgynevezett mono teák, amelyek egy komponensből állnak, pl. kamilla, zöld tea, stb., illetve lehetnek keverékek, melyet legtöbbször  íz, hatóanyag  alapján állítanak össze.

A tea kiválasztásánál fontos, hogy milyen célból fogyasztjuk:

élvezeti teaként, jó közérzetünk megőrzéséért, betegségek ellen, frissítőként vagy éppen nyugalmat szeretnénk...

Az élvezeti teákat kedvünk szerint fogyaszthatjuk. Egyedül arra érdemes figyelnünk, hogy tartalmaznak-e koffein (tein)  tartalmú összetevőt. A koffein az arra érzékenyeknek, illetve a gyerekeknek nem ajánlott.

Nekik javasoltak a herba teák, a gyümölcsteák, és a rooibos teák