A teák egyik különlegessége, hogy rengeteg féleképpen lehet ízesíteni, variálni őket, így változatosan fogyaszthatók, bátran lehet velük kísérletezni.
A gyümölcsteák többsége tökéletes alapként szolgál egy nyári hűsítőhöz, hiszen ezek kandírozott gyümölcsök, virágszirmok és gyógynövények keverékéből készülnek, így nem lehet melléfogni az ízesítésükkel, friss gyümölcsökkel egyszerűen teltebbé varázsolható az ízük. Ha bátrabbak vagyunk, valamilyen fűszernövényt is bevethetünk, hiszen ezekkel is gazdagabb ízvilágot eredményezhetünk. A gyümölcs teák legnépszerűbb ízesítője ilyen téren pár darab friss mentalevél. Ezzel nem lehet melléfogni! A bazsalikom kellemes aromájával is kiegészíthetjük italunk ízvilágát, hiszen ez is remekül passzol a gyümölcsös ízekhez. A különleges ízvilág mellett pedig jótékony hatásaikat is élvezhetjük ilyen formában.
Zöld és fekete teák használatával szintén egyedi ízkombinációkat hozhatunk létre, és még a kreatív oldalunkat is előcsalogathatjuk velük. Mivel ezek a teák élénkítő hatással bírnak, így méltán népszerűek, akár kávé helyett is fogyaszthatjuk őket. A zöld teának alapvetően egyszerűbb, lágyabb íze van, mint a fekete teának, így ezt bátran ízesíthetjük bodzával vagy levendulával, melyek jól harmonizálnak vele. A fekete tea karakteresebb íze mellé borsot, gyömbért vagy ánizst ajánlunk.
A kísérletezésink eredményét akár egy kis alkohollal is megbolondíthatjuk. Számos lehetőségünk van ilyen téren is, melynek csak a képzelet szabhat határt, egy kis könnyítés képpen azonban mutatunk három példát:
Jázmin teás Margarita koktél
Hozzávalók:
3,5 cl Tequila
2,5 cl limelé (ha frissen facsart, az a legjobb)
1 cl agave szirup
15 cl frissen főzött jázmin tea (kihűlve)
Elkészítés:
A hozzávalókat jól rázzuk össze, és a kész italt töltsük ki a poharakba, majd tegyünk bele jeget, majd lime reszelékkel vagy jázmin virággal a tetején tálaljuk.
Fekete tea ribizlivel
1/8 l frissen főzött fekete tea (kihűlve)
5 ek. fekete ribizli
1 ek. piros ribizli
4 cl feketeribizli-likőr
1-2 ek. tejszín
1 ek. méz
1 mentaág
Elkészítés: Egy szűrőn keresztül átpasszírozzuk a fekete ribizlit egy pohárba, majd hozzáadjuk a mézet, és a likőrt. Összekeverjük, majd a teával és a tejszínnel felhígítjuk az italt. Ismét elkeverjük, majd a ribizlivel és a mentával megszórjuk az ital tetejét.
Zöld teás Mojito
5 menta levél
3 gerezd lime
45 ml fehér rum
15 ml lime lé
1 ek. cukor
4 dl frissen főzött zöld tea (kihűlve)
Elkészítés: A mentaleveleket és a limeszeleteket jól rázzuk össze, majd adjuk hozzá a rumot, a lime levet és a cukrot. Ezeket keverjük össze, majd öntsük fel a zöld teával, és rázzuk fel.
Öntsük ki egy jéggel feltöltött pohárba és díszítsük mentával.
Önnek van kedvenc nyári teás receptje? Megosztaná velünk Facebookon?