A teázás európai fellegvára, Nagy-Britannia
Ha Európa és a tea kapcsolatáról beszélünk, valószínűleg mindenkinek az angolok jutnak elsőre eszébe. Ki ne hallott volna az ötórai teáról? Az "afternoon tea" tulajdonképpen olyan, mint nálunk az uzsonna. De honnan is ered? A legenda szerint a 19. század elejéről származik a hagyomány. Történt ugyanis, hogy Anna Maria Russel hercegnő rendszeresen megéhezett a korán felszolgált ebéd és a későn szervírozott vacsora között, ezért megkérte szolgálóját, hogy délután teája mellé készítsen neki szendvicset. Az arisztokrácia körében hamar elterjedt ez az új szokás, majd a szendvicsek mellé már aprósüteményt is tálaltak. Ma már nem csak a királyi udvar kiváltsága az elegáns uzsonna, bárki kipróbálhatja. Speciális változata a cream tea, mely esetén a scone nevű angol pogácsát kínálják a tea mellé clotted creammel (mely tulajdonképpen egy nagyon sűrű tejszín) és eperlekvárral.
Kína, ahol a teával gyógyítanak is
Talán azzal sem mondunk sok újdonságot, hogy a kínai mindennapoknak is szerves része a teázás. Az ő esetükben ténylegesen évezredes hagyományról beszélhetünk, mely a mai napig töretlen népszerűségnek örvend az otthoni és közösségi életben is. A mi szokásainktól eltérően ők a teafüvet helyezik először teás edényükbe, majd egy szűrővel leszorítva öntik rá a forró vizet. Az így nyert teát megisszák, majd többször is megismétlik a felöntést a teafű kicserélése nélkül. Az egymás utáni forrázatok különböző hatóanyagokkal telítődnek változatos ízélményt biztosítva a fogyasztójának. A teafüveket élvezeti értékük mellett a hagyományos kínai orvoslás is széleskörben alkalmazza gyógyító tevékenysége során.
India, a chai tea hazája
India a világ egyik legnagyobb termesztője és fogyasztója is a teának. Az itt élő emberek kultúrájának ugyanolyan ősi, szerves részét képezi a teázás, akárcsak a kínaiaknak. A mindennapok elválaszthatatlan, a társadalmi korlátokat átívelő szegmense. Nagyon jellegzetes és az utcaképet markánsan meghatározó jelenségek a teaárusok kis bódéi, amelyek a közösségi élet központjaivá váltak. Igazi teakülönlegességet kóstolhatunk itt, a chai teát. Készítése során a teafüvet és a tejet együtt forralják fel, majd ehhez adják a cukrot és a különféle fűszereket. Régiónként eltérő az ízesítése. Helyenként még ma is hagyományos cserépcsészékben szervírozzák.
Következő bejegyzésünkben Afrika, Argentína és Tajvan vidékeire teszünk kitekintést. Addig is, készítsd el saját ízlésednek megfelelően kedvenc teáid, melyhez mindent megtalálsz webshopunkban.