https://www.teahaz-ajandek.hu/vasarlasi_feltetelekKedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a webáruház cookie-kat használ. Internetes szolgáltatásainkat használva hozzájárul a cookie-ket alkalmazásához, az aktuális böngésző beállításának megfelelően.  Bővebben Elfogadom
Menü

Kávékülönlegességeink- Mások hogyan isszák a kávét?

Kávékülönlegességeink- Mások hogyan isszák a kávét?

„Látszólag csak kávéznak az emberek. De nem. Mert a kávé mellett egymás szemébe néznek, beszélgetnek, ötletek születnek, üzletek köttetnek, barátságok, szerelmek szövődnek. És a falak embertörténetek ezreit szívják magukba.”

Csitáry-Hock Tamás

Könnyen mondhatjuk, hogy ahány ember, annyiféle kávéfogyasztási mód, pont, mint a teánál. Van, aki sok cukorral issza, van, aki édesítővel, vagy anélkül, sok tejjel, kevés tejjel, tejszínhabbal, fahéjjal vagy feketén, jegesen vagy forrón, kicsit vagy sokat, erőset vagy gyengét. Talán el is árul valamit az a személyiségünkről, hogy milyen kávét iszunk. Kazinczy után szabadon: Kávézz, s megmondom, ki vagy.

 

Olasz kávé

Az olaszok például mondhatjuk, hogy a kávé igazi szerelmesei, mondhatjuk, igazi művészei a kávékészítésnek.Az un caffé a sima presszókávé, gyűszűnyi méretű - ennél eggyel kisebb a ristretto egyébként -, igen erős, és pillanatok alatt képes felfrissíteni az embert. A caffé macchiato ugyanez kis tejjel bolondítva, a caldo meleg tejjel, a freddo hideggel. A caffé schiumato esetében pedig felgőzölt tej habjából öntenek a kávé tetejére. Természetesen napestig sorolhatnánk az olasz kávékülönlegességeket, egy azonban biztos: Ha ebben a csodaszép mediterrán országban járunk, semmiképp se hagyhatjuk ki a latte macchiatojukat, azaz tejeskávéjukat, pláne jeges formában. Ha pedig valami igazi kuriózumra vágyunk, a caffé shakerato biztos, hogy felrázza a hangulatunkat – is.

 

Amerikai kávé

Az amerikai kávé nem mindenkinek válik kedvére, főleg azoknak nem, akik az olasz típusúakhoz szoktak az évek folyamán – ami mellesleg nagyon is hasonlít a magyarok kávéfogyasztására. Az amerikaiak ezzel szemben a presszókávéhoz forróvizet adnak hozzá (tej helyett), s ezt nevezik hosszú kávénak, ez a Caffé Americano. S hogy honnan an év? Állítólag a második világháborús amerikai katonák elkezdték az olasz presszókávét vizezni, innen jött a kifejezés.

 

Orosz kávé

Ha azonban a különböző nemzetek érdekes kávéfogyasztásáról beszélünk, muszáj megemlíteni az oroszokat is. Mi jut eszünkbe? Vodka! Bizony-bizony, a téli hidegekre nem elvetendő választás, persze mondjuk, nem egy munkanap reggelén. Az alapanyag legyen 100% arabica kávé, adjunk hozzá két teáskanálnyi kiváló minőségű vodkát, majd mindezt öntsük 1dl tarált jégre! A végén ne felejtsük el a kávétejszínt és a tejszínhabot se! Mindennapi fogyasztásra valószínűleg nem a legideálisabb választás, de alkalmanként egy bulis este feldobhatja a hangulatot.

 

Német kávé

Hátravan még a német kávé. Ha valaki ivott már Németországban magyar létére német kávét, biztos, hogy nem landolt a kedvencei között. Ők ugyanis gyakorlatilag harmatgyengén, bőven felvizezve isszák, a napi fogyasztott mennyiségük így elérheti a fél litert is. A készítési módszerük ún. forrázásos vagy átcsepegtetős módszer, melynek folyamán a kávén gyakorlatilag csak átfolyik a víz. Ez eleinte, az 1700-as években nem volt valami szerencsés, a zaccot ugyanis nem sikerült teljesen kivédeni így, a papírszűrők elterjedésével azonban sokat javult a kávéfogyasztási élmény. Csészénként egyébként körülbelül egy-két kanál kávét használnak, s fokozatosan öntik fel forróvízzel.

 

Magyar kávé

Már csak az a kérdés, mi, magyarok hogyan isszuk? Eleinte a kotyogós kávé minden háztartásban megtalálható volt, a kissé zaccízű de bivalyerős, gyűszűnyi kávénk talán az olaszhoz volt hasonló. Ma már sokan a macchiatora szavaznak, és elterjedt a kapszulás kávéfogyasztás is. A fiatalabb generáció leginkább tejjel fogyasztja, s nálunk aztán tényleg mondhatjuk: ahány ház, annyi szokás.

Keresés